Storage wars in Nederland

Gedurende ten minste 14 seizoenen en bijna 280 afleveringen heeft het Storage Wars-programma de wereld geleerd hoe opslagruimte kan worden geveild. Dit fenomeen is al jaren bekend en gebruikelijk in de Verenigde Staten, maar hier was het een compleet nieuw concept. Dit programma is bedoeld voor professionele kopers die tijdens veilingen kunnen bieden op self-storage units. Vorig seizoen uitgezonden in april 2021, wat gebeurt er nu met veilingen in Nederland? We hebben het voor je onderzocht en je leest erover in dit artikel. Ik kan het.

Storage Wars USA

Sinds december 2010 kunnen kijkers groepen professionele opslagkopers zien strijden in verschillende veilingen in heel Californië. De regels daar bepalen dat als de huur van de kofferruimte niet wordt betaald, deze door de veilingmeester kan worden geveild. De schuld moet contant worden betaald en de unit wordt in zijn geheel verkocht. Deelnemers krijgen 5 minuten de tijd om de kluis te inspecteren voordat de veiling begint. Niemand mag de kamer betreden of iets aanraken. Anders wordt deelname aan de veiling geweigerd. De winnaar ontvangt na een dag de sleutel en inspecteert de aankoop van de schat.

Status Nederlandse veilingen

Dit type veiling is momenteel zeldzaam of niet aanwezig in Nederland. Magazijnverhuurders sturen eerst incassobureaus naar in gebreke blijvende dealers. Dit is de betaalmethode voor open rekeningen. Als dit om de een of andere reden niet werkt, wordt de opslagruimte vrijgemaakt. In de meeste gevallen wordt de inhoud weggegooid of privé verkocht aan een specifieke groep kopers. Verhuurders kunnen er daarentegen voor kiezen om hun inhoud naar een kringloopwinkel te brengen of te doneren aan een goed doel. Hoewel er online veilingen zijn, zijn fysieke veilingen zeldzaam. Online veilingen zouden fraudegevoeliger zijn dan fysieke veilingen, maar dit heeft nog niet bijgedragen aan een toename van fysieke veilingen.

Het houden van een fysieke veiling in Nederland is niet onmogelijk, maar vergt wel wat werk. Daarom heet het de “huurwet”. Dit recht houdt in dat de verhuurder naar de rechter moet stappen en de huurovereenkomst moet ontbinden als de huurder niet betaalt. Magazijnen kunnen alleen worden ontruimd met toestemming van de rechter. Zelfs als twee partijen het erover eens zijn dat de verhuurder het recht heeft om te verkopen, moet de rechtbank het misschien zelfs goedkeuren.

Opkomst fysieke veilingen in Nederland

Ons land kent niet zonder open fysieke veilingen van opbergdozen. Zo is er een bedrijf in Drachten dat deze verkopen mogelijk maakt. Over het algemeen gelden dezelfde regels als in de Verenigde Staten. Daarvoor heb je een paar minuten om naar de opbergdoos te kijken zonder iets aan te raken of op te stappen. De biedprijzen zijn iets lager dan in de VS, met veilingen vanaf slechts € 1. De hoogste bieder wint, betaalt na afloop van de veiling en ontvangt de sleutel van de doos.