CBS: “De groei van online verkopen door retailers is nog nooit zo laag geweest sinds  de meting in 2021 begon” .

Nederlanders winkelen steeds vaker online, zo schrijft het CBS  in een longread over  online winkelgedrag in onze Nederlandse krant. twee jaar geleden. I. Mensen winkelen niet alleen online, ook het aantal aankopen is de afgelopen jaren toegenomen, schreef het CBS destijds.

Illustratieve cijfers: in de eerste helft van 2021 groeide de internetconsumptie tot bijna 15 miljard euro. Nederlanders gaven in 2020 26,6 miljard euro uit aan online winkelen, 7 procent meer dan het jaar ervoor. Door de pandemie winkelen we natuurlijk meer  dan ooit online. Eerder werd  voorspeld dat e-commerce zou blijven groeien, maar in een langzamer tempo. En  deze nieuwe statistieken over het afgelopen kwartaal voor de Nederlandse detailhandel lijken dat te ondersteunen.

Kleding is een van de meest populaire online shopping sites

Kleding is een van de meest populaire online shopping sites (bron, lees CBS 2020). Nederlanders kopen nu gemiddeld 3

procent van hun kleding online. De verwachting is dat dit aandeel over vijf jaar zal stijgen tot  procent.

Het merendeel van het online winkelen in ons land gebeurt al  via de smartphone. Het grootste deel van mobiele aankopen zijn kleding en schoenen.

Retourmogelijkheden, bezorgkosten en retourkosten zijn in die volgorde  de belangrijkste overwegingen voor de Nederlandse consument bij het online kopen van kleding/schoenen. Volgens GfK’s 2017 Online Fashion Shopper Travel Survey van 26 kleding- en/of online retailers. meer dan 5.000 respondenten beoordelen de schoenen. Opgemerkt moet worden  dat ongeveer een derde van de kledingbestellingen wordt geretourneerd. De meest populaire betaalmethode in Nederland is Ideal. Ook het gespreid betalen, zoals Klarna en Afterpay, groeit.

 

Nederlanders zijn echte multichannel-shoppers, zo schreef Blis in een artikel uit 2019 over de Nederlandse shopper.

procent van de bevolking wil dat de ervaring hetzelfde is, ongeacht welk distributiekanaal  ze kiezen: in de winkel, online of via. mobiel apparaat. Omnichannel-retail is erg belangrijk in termen van klantervaring.

 

Consumenten geven nog steeds de voorkeur aan fysiek winkelen.

In hetzelfde lange artikel uit 2020  over elektronisch winkelen schreef het CBS dat ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders in het jaar voor het onderzoek (2019) niets online hebben gekocht. Het bureau meldde ook dat 80 procent liever een winkel bezoekt, bijvoorbeeld om het product in het echt te zien.

In de periode vóór Covid-19 kwam 80 procent van de omzet van de Nederlandse mode-industrie uit fysieke winkels, meldt branchevereniging INretail.

 

 

fysieke winkels  blijven  de toekomst van modern winkelen .

fysieke winkels blijven het anker van de toekomst van modern winkelen, volgens het rapport van data-analysebedrijf Edited “Additional trends in  the retail landscape in 2022” vrijgegeven . Afgelopen Januari Een fysieke winkel is nog steeds nodig om met producten om te gaan (zien, aanraken en beleven) en moet een [unieke] beleving bieden. Het bureau kondigde aan dat succesvolle bedrijven in 2022  hun fysieke winkels zullen omvormen tot showrooms of ervaringsgerichte winkelruimtes.

Nederlandse shoppers vinden aanbod en selectie belangrijk  in een fysieke winkel  (bied me wat ik nodig heb), winkelinrichting (helpt me te vinden wat ik nodig heb), winkelen (verras me op een plek met iets te beleven), klantcontact (kijk) . with me and be there for you) en Identity (laat zien waar je voor staat en wat er achter de schermen gebeurt),  onthulde strategisch retailadviseur Crossmarks in 2019. Het bedrijf onderzocht de 40 meest inspirerende retailers van Nederland en noemde vijf pijlers. inspiratie op basis van onderzoeksresultaten. In een Crossmarks-onderzoek zei 86 procent van de consumenten dat ze bereid waren meer te  betalen voor een betere winkelervaring.

Uit een recent onderzoek van Abn Amro in september 2021  blijkt dat de fysieke winkel nog steeds het populairste verkoopkanaal is, maar tegelijkertijd zet de opkomst van de ‘webwinkel’ door. De pandemie heeft de manier waarop we zaken doen veranderd. We doen minder gezellig winkelen, mijden grote steden  en winkelen meer lokaal. Consumenten kopen lokaal, minder en beter. Zo is het kopen van duurzame producten voor 28 procent van de consumenten nog belangrijker geworden. Aan de andere kant zijn goedkope producten nog belangrijker geworden.

Volgens Modint, die  statistieken verzamelde van het Finse bureau voor de statistiek, zijn er in Nederland onder meer zo’n 20.000 kleding- en textiel “deuren” en meer dan 10.000 online kledingwinkels, waarvan 400 groter. De brancheorganisatie merkt  op dat  de branche sterk is getroffen door het coronavirus, deze cijfers zijn eind 2019 verzameld of geschat.